Eğitimde Bu Hafta 7-13 Eylül 2020 Eğitimde Bu Hafta 7-13 Eylül 2020

13 Eyl 2020

MEB İLE İLGİLİ HABERLER

MEB Bakan Yardımcısı Mahmut Özer tarafından yazılan Mesleki Eğitimde Paradigma Değişimi: Türkiye'nin Mesleki Eğitimle İmtihanı başlıklı kitap yayınlandı.

MEB tarafından yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan "Okuryazarlık Seferberliği" kapsamında bugüne kadar 1 milyon 51 bin 636 kişiye ulaşıldı.

Millî Eğitim Bakanlığınca 2023 Eğitim Vizyonu hedefleri doğrultusunda öğretmenlerin dijital yeterliklerinin artırılması amacıyla Microsoft iş birliğinde düzenlen "Yazılım Geliştirme Uzmanlığı" mesleki gelişim programına 6 bin 100 öğretmen katıldı. Bilişim ve teknoloji alanında çağın taleplerine uygun yetkinliklerin kazandırılması hedefiyle akredite mesleki gelişim programına katılan bu öğretmenlerden 4 bin 448'i ise uluslararası akredite sertifikası aldı. Öğretmenlere sertifikalarını, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk verdi.

Millî Eğitim Bakanlığınca yapılan açıklamaya göre, 1416 sayılı Kanun uyarınca YLSY Programı (Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme) kapsamında ülkemizin nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla resmî burslu statüde lisansüstü öğrenim görmek üzere yükseköğretim kurumları adına 250, diğer kamu kurum ve kuruluşları adına 500 olmak üzere toplam 750 öğrenci yurt dışına gönderilecek. Bu öğrenciler yurt dışında yüksek lisans ve/veya doktora öğrenimlerini başarıyla tamamladıktan sonra mecburi hizmetlerini ifa etmek üzere ilgili kadrolara atanacaklar. Başlangıcından bugüne kadar 20 binden fazla öğrenci burs almaya hak kazandı. Şu anda yaklaşık 48 ülkede 4 bin 300 öğrenci bu bursundan yararlanıyor. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isteyen adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğünün http://yyegm.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanacak olan 2020 YLSY Başvuru ve Tercih Kılavuzu ve eklerini inceleyebilecekler.

Millî Eğitim Bakanlığının düzenlediği "Yeni Normal Sürecinde Erken Çocukluk Eğitimi Çalıştayı'nda bilim insanları, alan uzmanları ve öğretmenlerin katılımıyla, yeni dönemde erken çocukluk eğitiminin nasıl daha etkin yapılabileceğine ilişkin tespit ve öneriler masaya yatırıldı. Yapılan çalıştayla öğretmenin, çocuğun, ebeveynlerin ve genel olarak okulun çocukların öğrenme sürecindeki rollerinin güncellenmesi; yapı, içerik, müfredat, kaynak ve mevzuatın yeniden yapılandırılması için uzman ve alan iş birliklerinin arttırılması hedefleniyor. Toplantıda erken çocukluk döneminde uzaktan eğitim öncelikli olmak üzere yüz yüze eğitimin de daha etkili yapılabileceği yönünde görüş alışverişinde bulunuldu.

Millî Eğitim Bakanlığı, 21 Eylül Pazartesi günü başlayacak yüz yüze eğitimin nasıl uygulanacağına ilişkin teknik detayları 81 il milli eğitim müdürlüğüne gönderilen yazıyla paylaştı. Bakan Ziya Selçuk imzasıyla illere gönderilen yazıya göre; okulların açıldığı ilk hafta olan 21-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek uyum programı okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokul 1'inci sınıflarda "1 gün yüz yüze eğitim" şeklinde gerçekleştirilecek. İhtiyaç duyulması halinde okulun fiziki şartları da dikkate alınarak, sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde şubedeki öğrenciler gruplara bölünerek yüz yüze eğitim yapacak. Sınıf mevcudunun bölünmesiyle ortaya çıkan grupların okula gelecekleri günler birbirinden farklı olacak. Öğrencinin yüz yüze eğitime katılımı zorunlu tutulmayacak, veli yazılı bir başvuruda bulunmaksızın kendi isteğiyle öğrencisinin uzaktan eğitime devamını sağlayabilecek.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından "Eğitim Her Yerde" sloganıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetine sunulan Uzaktan Eğitim Kapısı'nın ilk eğitim içeriği paylaşımı, Millî Eğitim Bakanlığınca yapıldı. Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Okul Tabanlı Afet Yönetimi" ve "Müze Eğitimi" başlıklı eğitimler Uzaktan Eğitim Kapısı'nda tanımlı 129 kamu kurum ve kuruluşunun kullanımına açıldı

YÖK’TEN HABERLER

YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre; bu sene akademik kadro kullanımında yeni bir yöntem hayata geçirilecek. Bu yöntem, Yeni YÖK tarafından bir proje mantığı içinde kurgulanmış olup, bu orojenin adı “YÖK-GELECEK PROJESİ" dir. İlk kez uygulanacak olan projenin üç aşamada gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. 1. Aşama: Öncelikli alan araştırma görevlisi istihdamı, 2.Aşama: Öncelikli alan öğretim üyesi istihdamı, 3.Aşama: Akademik liyakat-kariyer platformu. Birinci ve aşamaya ilişkin olarak YÖK tarafından açıklama yapıldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre, 627 bin 532 üniversite öğrencisinin kaydını elektronik kayıt (e-kayıt) üzerinden dijital ortamda yaptırmasıyla yaklaşık 400 milyon lira tasarruf sağlanırken, işlemlerdeki yoğunluk azaltılarak koronavirüs salgınına karşı tedbir alma imkânı da alınmış oldu.

ÖSYM’DEN HABERLER

09 Ağustos 2020 tarihinde uygulanan 2020 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (2020-DGS) sonuçları açıklandı.

DİĞER HABERLER

Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik 11.09.2020 tarih ve 31241 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ortaokul ve Ortaöğretim Kurumları Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği 11.09.2020 tarih ve 31241 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/09/20200911-2.htm

Okul Servis Araçları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 12.09.2020 tarih ve 31242 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

  • İLGİLİ ETİKET:
  • #HAFTALIK EĞITIM GÜNDEM RAPORU

SONRAKİ HABER

Eğitimde Bu Hafta 14-20 Eylül 2020

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

13 Eyl 2020