Eğitim Politikaları Başkanlığı

Eğitimde Bu Hafta 28 Aralık 2020-3 Ocak 2021 Eğitimde Bu Hafta 28 Aralık 2020-3 Ocak 2021

03 Oca 2021

MEB'DEN HABERLER

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

MEB sayılarla uzakta eğitim verilerini yayınladı. Buna göre; 28.9 milyon indirmeye erişti. Yaklaşık 13.9 milyar kez tıklandı. Akademik Destek’te 1.838.706 öğrenci, 250.490 öğretmen eğitimlere katıldı. 116.684.062 saat canlı ders işlendi.

Özel eğitim hizmetlerinin niteliğini artırmak ve farkındalık oluşturmak için hazırladığımız “Özel Eğitim Çocuk”un 2020-Kış sayısı yayınlandı. Her engel grubuna uygun olarak tasarlanan “Okuma Sevinci” temalı dergiye http://ozelegitimcocuk.meb.gov.tr linkinden erişilebiliyor.

MEB’den yapılan açıklamaya göre; temalarını günlük yaşamdan alan “Çok Meraklı” hikâye setlerinin özel öğrenciler için Braille Alfabesi ile hazırlanan yayını görme engelli öğrencilere kargo ile ulaştırılacak.

ÖSYM’DEN HABERLER

2020-DGS Değerlendirme Raporu, 28 Aralık 2020 tarihinde saat 14.30'da ÖSYM’nin https://osym.gov.tr adresinden Araştırma, Yayın ve İstatistikler/Sınav Değerlendirme Raporları altında yayımlanmıştır. Rapora, https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2020/GENEL/dgsDegRaporweb28122020.pdfadresinden erişilmektedir.

YÖK’TEN HABERLER

Yükseköğretim Kurul (YÖK) Başkanı Prof.Dr. M.A. Yekta Saraç yayınladığı mesajla yeni YÖK olarak 2020 yılında yaptıkları çalışmalara dair bilgi verdi. Mesaja https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2020/yeni-yok-2020-yili-proje-ve-duzenlemeleri.aspx linkinden erişilebilmektedir. Mesajda detaylı bilgilerin verildiği çalışmalar ise şunlar; “YÖK-Gelecek Projesi” ile akademisyen istihdamında yeni dönem, “YÖK Sanal Laboratuvar Projesi” ile evde bilgisayarda deney yapma imkânı, “YÖK Dersleri Platformu” ile öğrencilere dijital ders desteği, “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi ”ne yeni üniversiteler eklendi, Üniversitelere ilişkin değerlendirme raporları yayımladı, YÖK'ün koronavirüs önlemleriyle ilgili çalışmaları, Türk Yükseköğretim Sisteminde hibrit öğretime (karma öğretim) geçildi, rasyonel kontenjan politikası doluluk oranlarını önemli düzeyde artırmaya devam etti, Öğrencilere yönelik yeni burs imkânları, Uluslararası öğrenci sayısındaki rekor artış, dünyada ilk ona girmemizi sağladı, Ülkemize nitelikli öğrenci çekmeye yönelik düzenlemeler, Yurt içi ve yurt dışına yönelik sanal fuarlar, Bir Türkiye Projesi olan “YÖK 100/2000 Doktora Projesi” gelişerek devam ediyor, Yükseköğretimde dijital dönüşüm, "Açık Bilim ve Açık Erişim" çalışmaları, YÖK’ün girişimi ile Yükseköğretim Kanununda yapılan önemli yasal düzenlemeler, Vakıf Yükseköğretim Kurumlarına yönelik önemli yasal düzenlemeler, Türk Yükseköğretim Sistemine ilk defa “birlikte iş yapma modeli” kazandırıldı, Araştırmanın önünü açacak yeni düzenlemeler, Yabancı uyruklu akademisyen istihdamında kalite eksenli düzenlemeler, “Yeni YÖK”ün yetki devri süreci devam ediyor: “Eğitim Fakültelerinin müfredatlarına yönelik tarihi karar”, Fen ve Mühendislik öğrencilerinin sanayi eğitimi için teşvik ve destek, Organize Sanayi Bölgelerinde bulunan MYO’lara büyük maddi destek ve Klinik (Tıp) branşlarda anadal ve yandal uzmanlıkları dışında bilim ve teknolojinin gerektirdiği konularda ilk defa klinik uygulama ağırlıklı lisansüstü programlar açıldı.

DİĞER HABERLER

31 Aralık 2020 tarih ve 31351 (5.mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle ek2.maddenin 5.fıkrasının son cümlesi “Ancak uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılmaz.” İbaresi yürürlükten kaldırılmıştır. Bu düzenleme ile uzaktan eğitim ile yapılan eğitim sürecinin de ölçme-değerlendirmesi mümkün kılınmıştır.

2 Ocak 2021 tarih ve 3152 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile YÖK üyeleri ve Rektör atamaları gerçekleştirilmiştir. Buna göre; 2021/14 sayılı kararname ile YÖK üyeliğine Prof. Dr. Murat Tuncer yeniden, 2021/15 sayılı kararname ile YÖK üyeliğine İbrahim Şenel seçilmiştir. 2021/16 sayılı kararname ile Boğaziçi Üniversitesine Prof. Dr. Melih Bulu, 2021/17 sayılı kararname ile Pamukkale Üniversitesine Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, 2021/18 sayılı kararname ile Antalya Bilim Üniversitesine Prof. Dr. İsmail Yüksek, 2021/19 sayılı kararname ile Beykoz Üniversitesine Prof. Dr. Mehmet Durmaz ve 2021/20 sayılı kararname ile Çağ Üniversitesine Prof. Dr. Ünal Ay rektör olarak atanmışlardır.

  • İLGİLİ ETİKET:
  • #HAFTALIK EĞITIM GÜNDEM RAPORU

SONRAKİ HABER

Ali Babacan: "YÖK'ü kapatacağız"

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

03 Oca 2021