Eğitim Politikaları Başkanlığı

Eğitimde Bu Hafta 26 Ekim-1 Kasım 2020 Eğitimde Bu Hafta 26 Ekim-1 Kasım 2020

01 Kas 2020

MEB’DEN HABERLER

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, şehirlerin ekonomik ihtiyaçları dikkate alınarak şehirdeki üretimle örtüşen meslek okullarının açılacağını ifade etti. Halihazırda bu örtüşme oranı %20. “Şehre özgü okul” modeli ile bu oranın yükseltilmesi, üretim ve istihdamın artırılması hedefleniyor.

Covid-19 küresel salgını sürecinde ulusal ölçekte uzaktan eğitimin yürütüldüğü Eğitim Bilişim Ağı EBA, 2020-2021 eğitim öğretim yılı birinci dönem istatistiklerini de geride bırakarak kullanım miktarı ve internet trafiği kriterlerine göre eğitim alanındaki tüm siteler arasında Dünyada 1. sıraya yükseldi. YEĞİTEK Genel Müdürü Anıl Yılmaz, 1 Ekim 2020 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 27 basamak yükselerek küresel ölçekte eğitim alanında birinci sıraya çıkan yerli ve milli dijital eğitim platformu EBA'nın kullanımındaki bu artışta, yaz dönenimde yapılan iyileştirmelerin ve altyapı yatırımlarının oldukça büyük etkisi olduğunu belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda sınav uygulamalarının nasıl yapılacağına ilişkin tüm ayrıntıları 81 ile gönderilen yazıyla paylaştı. Eğitim-Öğretim Yılının başlangıcında öğrencilerin müfredatın tamamından sorumlu olacağının duyurulduğunun hatırlatıldığı yazıda, ilkokul, ortaokul ve liselerde 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının birinci döneminde ölçme ve değerlendirme uygulamalarının Kovid-19 tedbirleri doğrultusunda gerçekleştirileceği açıklandı.

Millî Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi (MEBİM) "444 0 632" danışma hattı, Contact Center World (Dünya Çağrı Merkezi) tarafından düzenlenen yarışmada, çağrı merkezleri sektöründe finale kalarak "En İyi İletişim Merkezi" kategorisinde gümüş madalya ile dünya ikincisi oldu.

Özel eğitim gereksinimi olan öğrenciler için 26 Ekim Pazartesi gününden itibaren tam zamanlı yüz yüze eğitime başlanılması kararı alan Millî Eğitim Bakanlığı, ailelere yönelik destekleme çalışmalarına da yenilerini ekliyor. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı veli eğitimi kurslarında ebeveynler çocuklarıyla günlük yaşam, öz bakım ve iletişim becerilerini geliştirmek ve duygusal yönden destek alabilmek için tıpkı onlar gibi ders başı yapıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı 2020/23 sayılı Okul Gıdası Hakkında Tebliğ 22 Ekim 2020 tarih ve 31282 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.

ÖSYM'DEN HABERLER

02-09 Ekim 2020 tarihleri arasında tercihleri alınan 2020-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzunun 7.4 maddesine göre spor dallarında yetenekli ve üstün başarılı adaylar için spor alanlarındaki yükseköğretim programlarına yapılan yerleştirme işlemleri tamamlandı. Adaylar, yerleştirme sonuçlarına 26 Ekim 2020 tarihinde 10.00’dan itibaren ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleri ile erişebiliyorlar.

25 Ekim 2020 tarihinde uygulanan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Ön Lisans Sınavının Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarının % 10’u https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2020/KPSS/ONL/internetkitap26102020.pdf bağlantısında kamuoyuyla paylaşılmıştır. Sınava başvuran adaylar ise Temel Soru Kitapçığı diziliminde verilen sınav sorularının tamamına 26 Ekim 2020 tarihinde saat 14.00'ten itibaren ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleri ile 10 gün süreyle erişebiliyorlar.

DİĞER HABERLER

2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı 27 Ekim 2020 tarih ve ve mükerrer 31287 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. Programın eğitime dair başlıkları şöyle;

  • Erken çocukluk eğitiminde 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak.
  • Yeni derslik yapımı planlamasında, derslik inşa edilmesi planlanan yerdeki diğer eğitim binalarının verimli kullanımı dikkate alınacak, atıl vaziyetteki eğitim binalarının kullanımı öncelenecek.
  • Okullaşma ve tamamlama oranları artırılacak, devamsızlık oranları azaltılacak.
  • Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine uygun tasarım ve beceri atölyeleri kurulacak.
  • EBA portalının içeriği öğretim programlarıyla uyumlu hale getirilerek zenginleştirilecek ve portalın etkin kullanımı yaygınlaştırılacak.
  • Teknolojiye erişimin sağlanması amacıyla okullara ağ altyapısı ve etkileşimli tahta kurulacak. Bu kapsamda, 7 bin 400 okulun ağ altyapı işletme ve bakım-onarım işlemleri, 3 bin 500 okulun ağ altyapısı kurulumu tamamlanacak. 2 bin 500 okula GSM üzerinden internet erişimi sağlanacak. 23 bin etkileşimli tahta alım ihalesi yapılarak kurulumu gerçekleştirilecek.
  • Mesleki ve teknik eğitim kurumları ile sektör arasında işbirliği protokolleri artırılacak. OSB’lerde mesleki ve teknik eğitim kurumlarının açılması ve desteklenmesi amacıyla sektörle iş birliği sağlanacak.
  • Özel mesleki ve teknik okullarda eğitim gören öğrencilere yönelik destek ödemeleri sağlanacak, özel sektörün okul açmasına yönelik yatırım teşvikleri artırılacak ve OSB’ler başta olmak üzere mesleki ve teknik okul sayısı ve çeşitliliği artırılacak.
  • Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacak.
  • Akademik personellerin atama ve yükselme kriterleri alt sınırı, merkezi olarak yükseltilecek. Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’nde düzenleme yapılacak.
  • Nitelikli yabancı uyruklu akademisyenlerin toplam istihdamı oranı içindeki payı artırılacak.
  • Yabancı dilde eğitim veren programların sayısı artırılacak.



29 Ekim tüm yurtta kutlandı. MEB kutlamaları EBA üzerinden gerçekleştirirken okullar da online etkinliklerle Cumhuriyet Bayramı coşkusunu öğrencileri ile paylaştı.

İzmir’de 30 Ekim 2020’de gerçekleşen depremde (AFAD 6.6, Kandilli 6.9, yurtdışı kaynaklar 7.0) okullardaki durum açıklandı. Buna göre şehirdeki 2505 okuldan 139’unda hafif hasar olduğu bildirildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okullarda düzenli olarak yapılan deprem analizleri sonucu yıkım veya güçlendirme kararları aldıklarını hatırlatarak, bu kapsamda 50 okulun yıkımını Ağustos-Ekim 2020 arasında gerçekleştirdiklerini söyledi.

Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı giderek yükselirken, TEOG'da Türkiye derecesi yaparak İzmir'de özel bir koleji burslu kazanan 17 yaşındaki Arda Baran Demir'in enkaz altından cansız bedenine ulaşılması haberi de tüm Türkiye'yi yasa boğdu.


Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlara Allah’tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.


HAFTANIN GÜNDEMİ:

2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi Hakkında görüşmeler kapsamında MEB, ÖSYM, YÖK, Yüksek Öğrenim Kalite Kurulu ve Üniversite bütçeleri ve Sayıştay Raporlarına dair görüşmelerin Plan ve Bitçe Komisyonunda 3.11.2020 tarihinde yapılması planlanmıştır.


  • İLGİLİ ETİKET:
  • #HAFTALIK EĞITIM GÜNDEM RAPORU

SONRAKİ HABER

Eğitimde Bu Hafta 2-8 Kasım 2020

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

01 Kas 2020