Eğitim Politikaları Başkanlığı

Eğitimde Bu Hafta 21-28 Haziran 2020 Eğitimde Bu Hafta 21-28 Haziran 2020

28 Haz 2020

MEB İLE İLGİLİ HABERLER

Bakan Selçuk, MEB Başöğretmen Salonu'nda, ilkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileri için hazırlanan "Arkadaş" adlı tatil kitabının tanıtım toplantısına katıldı.

Öğrenci, veli ve öğretmenlerin yoğun ilgisi ve tıklanma sayısı nedeniyle EBA'nın en çok kullanılan eğitim siteleri arasında dünyada üçüncü sıraya yükseldiğine dikkati çeken Selçuk, sürecin ince ince işlenip sürdürüldüğünü söyledi. Bakan Selçuk, ilkokul öğrencileri için hazırlanan "Arkadaş" adlı tatil kitabının da çok özgün olduğunu belirterek, "Bunu ilkokul öğrencilerimizin tamamına ulaştırma fırsatımız olacak. Yaklaşık 22 bin 700 okulumuzda yer alan 5 milyon 230 bin öğrencimize bu kitap tek tek ulaştırılacak." ifadelerini kullandı. Kitap üzerinden gerçek hayatla müfredat arasındaki ilişkiyi açığa çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Selçuk, tatil kitabı olarak hazırlanan "Arkadaş" kitaplarının her yaş grubuna kendi alanından seslendiğini söyledi. Selçuk, birinci sınıf kitabında "oyun" ve "arkadaşlar" olduğunu, ikinci sınıf tatil kitabında "sosyal yaşam", üçüncü sınıf tatil kitabında "merak" ve "macera", dördüncü sınıfta ise "iletişim" becerilerinin ağırlıklı olduğunu kaydetti.

Kitap, 15 Temmuz'dan itibaren öğrencilerin elinde olacak şekilde bütün okullara gönderilecek. Veliler, bu tarihten itibaren çocuğunun eğitim gördüğü okuldan kitabı alabilecekler.

1. Sınıf "Arkadaş" tatil kitabına ulaşmak için tıklayınız.

2. Sınıf "Arkadaş" tatil kitabına ulaşmak için tıklayınız.

3. Sınıf "Arkadaş" tatil kitabına ulaşmak için tıklayınız.

4. Sınıf "Arkadaş" tatil kitabına ulaşmak için tıklayınız.


Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine yönelik hazırlanan "Psikoeğitsel Etkinlikler Serisi"nin üçüncü bölümü, e-kitap olarak çocuklar ve ebeveynler için sayfalarını araladı.

Yaz tatili boyunca çocuklara eğlenerek, tasarlayarak, sorun çözerek öğrenecekleri ve keyifle vakit geçirecekleri pek çok içerik sunacaklarını belirten Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ebeveynlerin de iş birliği ve desteğiyle çocukların eğlenceye doyacakları bir tatil ortamı oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Bakan Selçuk, psikoeğitsel destek serisindeki bu çalışmayla, küresel salgın dönemindeki kontrollü normalleşme sürecinde çocukların, güçlü yanlarını fark etmelerine ve geleceğe yönelik olumlu bakış açısı kazanmalarına destek olmayı amaçladıklarını ifade etti.

Kitapçıkta, hikâye içine yerleştirilmiş ve ebeveynlerin çocuklarıyla uygulayabileceği interaktif etkinlikler bulunuyor. Ayrıca hikâye okuma ve etkinlik uygulamaları esnasında anne babaların çocuklarıyla birlikte çalışmalarına, onlarla daha sağlıklı iletişim kurmalarına yardımcı olması hedefleniyor.

Elif ile Alp "Piknik Hazırlığı" kitapçığına ulaşmak için tıklayınız.

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 22 Haziran’da başlayan ve 30 Haziran'a kadar sürecek olan öğretmenlerin online mesleki çalışma programının açılışında konuştu. EBA üzerinden de canlı yayınlanan konuşmasında, öğretmenlere hitap eden Selçuk, yenilenmenin, zamanın ruhunun yakalanmasının önemine vurgu yaptı. Selçuk, bu süreçte yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle bir anda sınıfların kapısını kapatarak öğrencilerle fiziken vedalaşmak zorunda kaldıklarını anımsattı.

2020 Bilsem Öğretmen Seçme ve Atama Sınavı Sonuçları 22 Haziran 2020 tarihinde yayınlandı.

YKS, 27 ve 28 Haziran 2020 tarihlerinde düzenlendi. YKS'ye 2 milyon 437 bin 119 adayın başvurduğunu hatırlatan Aygün, "Sınav, Türkiye'de 81 il ve Lefkoşa dahil olmak üzere 188 sınav merkezinde gerçekleştirildi. YKS'de toplam 714 bin 181 sınav görevlisi yer aldı. 1 milyon 788 bin 694 adayın başvurduğu AYT oturumunda, 291 bin 932 sınav görevlisi, 128 bin 211 adayın başvurduğu YDT'de ise 29 bin 303 sınav görevlisi yer aldı.

YÖK’TEN HABERLER

Mevcut yükseköğretim programlarının kontenjan planlamasında ihtiyaç analizlerini yapmak üzere oluşturulan “Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu”nun yedinci toplantısı YÖK’te 23 Haziran 2020’de gerçekleştirildi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve YÖK’ten kurul üyesi üst düzey yetkililer katıldı.

Yeni Koronavirüs Salgınına yönelik tedbirler kapsamında alınan düzen çerçevesince gerçekleştirilen toplantıda üniversitelerin 2020-YKS kontenjanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

2020-YKS yerleştirme işlemlerinden sonra Kurulun tekrar toplanarak değerlendirme yapılmasına karar verildi.

Yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen “Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni”, bu yıl Kovid-19 salgını dolayısıyla video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi.

2020 Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni’ne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, en çok ödül alan üniversitelerin rektörleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yetkililer ile üniversitelerdeki engelli öğrenci birim sorumluları katıldı.

Törenin açılışında ödüller hakkında bilgilendirme yapmak üzere YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumun ardından konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç Saraç, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından küresel salgın olarak ilan edilen içinde bulunduğumuz olağanüstü durum nedeniyle geçen yıl YÖK'te yüz yüze gerçekleştirilen töreni bu yıl dijital ortamda düzenlediklerini belirtti.

Salgın dönemi ile birlikte dünyada ve Türkiye'de yükseköğretim sistemlerinin önemli değişimlerle karşı karşıya olduğuna işaret eden Saraç, "Bu süreçte, üniversitelerimizin öğrenci merkezli bir yaklaşımı benimsemesi ve öğrencilerin tedirgin olmayacağı şekilde süreci yürütmelerini ayrıca önemsiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

“Yeni YÖK" tarafından 2018 yılından bu yana geleneksel olarak verilen ödüllerin üçüncüsü, her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversiteler tarafından yoğun ilgi gördü. 2020 yılı ödülleri için YÖK’e 116 üniversiteden toplam 841 adet olmak üzere rekor sayıda başvuru yapıldı.

Engelsiz Erişim ve Engelsiz Eğitim temalarıyla düzenlenen törende, yükseköğretim kurumlarına “Mekanda Erişebilirlik”, “Eğitimde Erişebilirlik” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” olmak üzere 3 kategoride “Engelsiz Üniversite Bayrakları” ile farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına “Engelsiz Program Nişanı” verildi.

Engelsiz Üniversite Bayrak ödülleri kapsamında:

“Mekanda Erişilebilirlik Bayrağı” (Turuncu Bayrak); 431 başvuru alınırken, 41 üniversite toplamda 118 Turuncu Bayrak verildi.

“Eğitimde Erişilebilirlik Bayrağı” (Yeşil Bayrak); 141 başvuru alınırken, bu başvurular neticesinde 8 üniversite toplamda 9 yeşil bayrak verildi.

“Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik Bayrağı” (Mavi Bayrak); yapılan 141 başvuru sonucunda 12 üniversite toplamda 17 mavi bayrak verildi. ​

Programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına verilen “Engelsiz Program Nişanı” için yapılan 114 başvuru arasından toplamda 4 üniversiteden 66 programa Engelsiz Program Nişanı verildi.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi 13 bayrak ödülü ile en çok bayrak ödülü alan üniversiteler olurken, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 8 bayrak ödülü ile ikinci, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ise 6 bayrak ödülü ile üçüncü sırada yer aldı.

Ödül almaya hak kazanan üniversiteleri görmek için tıklayınız.

Ödülleri almaya hak kazananlara ilişkin bilgi notunu görmek için tıklayınız.

2020 Engelsiz Üniversite Ödülleri Aday Üniversiteleri görmek için tıklayınız.

DİĞER HABERLER

YKS'nin yapıldığı 27 Haziran Cumartesi günü saat 09.30 ile 15.00 arasında ve 28 Haziran Pazar günü 09.30 ile 18.30 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulandı.

2020-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2020-YKS) Oturumları Temel Soru Kitapçıkları ve Cevap Anahtarları Yayımlandı.

https://www.osym.gov.tr/TR,19369/2020-yks-tyt-ayt-ve-ydt-temel-soru-kitapciklari-ve-cevap-anahtarlari.html

Açıköğretim, İşletme ve İktisat Fakülteleri dönem sonu sınavları 24 Haziran 2020 tarihinde internet üzerinden online gerçekleştirilmeye başlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2020 YKS öncesi sosyal medya üzerinden gençlerle bir araya gelerek sohbet etti. Gençlerden Erdoğan’a #oymoyyok paylaşımları ile tepki geldi. 394 bin beğenmeme 104 bin beğenme oyu verildi. (28.06.2020 saat 21:48 itibariyle) Videonun reklam alması ve paylaşımdan para kazanılması da ayrıca tepki gördü.

  • İLGİLİ ETİKET:
  • #HAFTALIK EĞITIM GÜNDEM RAPORU

SONRAKİ HABER

Bazı yükseköğretim kuramlarına bağlı olarak enstitü, fakülte, yüksekokul ve akademik birim kurulması, kapatılması, birleştirilmesi veya adlarının değiştirilmesi hakkında 2704 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı yayımlandı

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

28 Haz 2020