Eğitim Politikaları Başkanlığı

Eğitimde Bu Hafta 18-24 Mayıs 2020 Eğitimde Bu Hafta 18-24 Mayıs 2020

24 May 2020

MEB’DEN HABERLER

MEB’den yapılan duyuruya göre;

  1. 18 Mart 2020 tarihinde atanan sözleşmeli öğretmenlerin kararnameleri 22 Haziran 2020 tarihinde atandıkları illere gönderilecektir.
  2. 2016 yılında göreve başlayan ve kadroya geçen öğretmenlerden 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle öğretmen kadrosunda 1 yıllık çalışma süresini tamamlayacak olanlar il içi ve iller arası yer değiştirmelere müracaat edebileceklerdir.
  3. 2017 yılında göreve başlayan sözleşmeli öğretmenlerden 1.aşama başvurularının son günü itibariyle kadroya geçmiş olanlar Ağustos ayıda yapılacak mazeret atamasına başvuru yapabileceklerdir.
  4. Daha önce açıklanan mazerete bağlı yer değiştirme takvimi ile Haziran 2020 sözleşmeli öğretmen ilk atama takvimi salgın sürecinden dolayı güncellenmiştir.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİĞE BAŞVURU ve ATAMA DUYURUSU (HAZİRAN 2020) TAKVİMİ (22.05.2020 Tarihinde Güncellenmiştir)

İşlem

Tarih

Ön Başvuru ve Sözlü Sınav Merkezi Tercihlerinin Alınması

01 - 12/06/2020

Adayların Sözlü Sınava Alınacakları Sınav Merkezlerinin İlanı

22/06/2020

Sözlü Sınavların Yapılması

06 - 25/07/2020

Sözlü Sınav Sonuçlarının İlanı

28/07/2020

Sözlü Sınav Sonuçlarına İlişkin İtirazların Alınması

04 - 07/08/2020

Sözlü Sınav Sonuçları İtirazların Sonuçlandırılması

10/08/2020

Atama Tercihlerinin Alınması

28 – 31/08/2020

Atama Sonuçlarının Açıklanması

01/09/2020

ÖĞRETMENLERİN 2020 YILI YER DEĞİŞTİRME TAKVİMİ

(22.05.2020 Tarihinde Güncellendi)

Yer Değı̇ştı̇rme Çeşı̇dı̇

Tarih

Öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme işlemleri.

Başvurular : 20 Temmuz 2020-27 Temmuz 2020 Atamalar : 28 Temmuz 2020

Görevden ayrılma işlemleri 4 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla yapılacaktır.


Öğretmenlerin iller arası isteğe bağlı ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme işlemleri.


Başvurular : 6 Ağustos 2020- 10 Ağustos 2020 Atamalar : 11 Ağustos 2020

Görevden ayrılma işlemleri 12 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla yapılacaktır.


Öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirme işlemleri.


I. Aşama
Başvurular : 12 Ağustos 2020-17 Ağustos 2020

II. Aşama
Tercihler : 19 Ağustos 2020-21 Ağustos 2020

Atamalar : 24 Ağustos 2020

Görevden ayrılma işlemleri 25 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla yapılacaktır.


YÖK’TEN HABERLER

YÖK Başkanı Saraç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Yükseköğretim Genel Kurulu'nu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında ilk kez video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kurul üyeleriyle salgın sürecindeki yükseköğretime ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulunduklarını aktaran Saraç, şu açıklamalarda bulundu:

"Daha öncede beyan ettiğimiz gibi ülkemizdeki küresel salgın sürecinde yükseköğretimimizi 'öğrenci merkezli' yönetmeye, öğrencilerimizin ve yükseköğretim kurumlarımızın salgından en az şekilde etkilenmesine çalışıyoruz. Üniversitelerimizden gelen talepleri bu süreç içerisinde de hızla değerlendirmeye devam ediyor ve Kurul toplantılarını kesintisiz olarak sürdürüyoruz. Önümüzdeki günlerde, başta yabancı uyruklu öğrenci sayımızdaki olağanüstü artış olmak üzere yükseköğretimimizin son dönemlerdeki kazanımlarını kaybetmemek ve üniversitelerimizi bu küresel, yeni ve zor sürece hazırlamak için aldığımız 'yenilikçi ve yapısal değişiklikleri' de barındıran nitelikteki kararlarımızı açıklayacağız."

EĞİTİM YILI’NA DAİR HABERLER

Eğitim Yılı Sona Erdi

On-line olarak toplanan kabine tarafından alınan yeni kararları açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eğitim-öğretim yılı sonlandırıldığını ve 2020-2021 eğitim-öğretim yılının eylül ayında başlayacağını bildirdi.

Erdoğan açıklamasında; “Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı okulların eğitim-öğretim yılını sona erdirmeyi kararlaştırdık. Yeni eğitim-öğretim yılı önümüzdeki önümüzdeki eylül ayında başlayacaktır. Bakanlığımızın yaz aylarındaki kurs ve benzeri faaliyetleriyse kendi takviminde devam edecektir. Üniversitelerle ilgili duyuruyu YÖK zaten daha önce yapmıştı. Kreşler ve gündüz bakımevleri 15 Haziran’da faaliyete geçecektir.” dedi.

Uzaktan Eğitim 19 Haziran’a Kadar Devam Edecek

Milli Eğitim Bakanlığı, uzaktan eğitim sürecinin, 2019- 2020 eğitim öğretim yılının son günü olan 19 Haziran Cuma gününe kadar devam edeceğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Salgın tedbirleri kapsamında 23 Mart Pazartesi günü TRT EBA TV ekranlarından başladığımız uzaktan eğitim süreci, 2019- 2020 Eğitim Öğretim yılının son günü olan 19 Haziran Cuma gününe kadar devam edecektir. Sürecin devamına ilişkin tüm detaylar ayrıca paylaşılacaktır" ifadelerine yer verildi.

Sınıf Geçme Sistemi Açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı sınıf geçme sistemiyle ilgili merak edilenleri internet sitesinden duyurdu. Buna göre, 12. sınıf öğrencilerinin birinci dönemde aldıkları notlar geçerli olacak ve yıl sonu başarı puanı buna göre hesaplanacak. Tüm derslerden başarılı olan öğrenciler ile başarısız dersleri bulunanlardan, yıl sonu başarı puanı en az 50 olan öğrenciler sınıfını doğrudan geçecek.

2019-2020 eğitim öğretim yılı sene sonu puanı birinci dönem puanlarıyla belirleneceğinden, ikinci dönemde hiçbir ölçme ve değerlendirme aracı dikkate alınmayacak. Öğrenciler, yüz yüze yapılamayan eğitim öğretim faaliyetlerinden not değerlendirmesine tabi tutulmayacak.

Tüm derslerden başarılı olan öğrenciler ile başarısız dersleri bulunanlardan, yıl sonu başarı puanı en az 50 olan öğrenciler sınıfını doğrudan geçecek. Alt sınıflar da dahil, başarısız ders sayısı toplamına bakılmaksızın doğrudan sınıfını geçemeyen öğrenciler ise baraj, ders ayrımı yapılmaksızın sorumlu olarak bir üst sınıfa geçecek.

12. sınıf öğrencileri başarısız oldukları derslerden sorumlu olacak, sorumluluk sınavında başarılı olmaları halinde mezuniyet puanları hesaplanarak mezun edilecek.

12. sınıf öğrencilerinin 9, 10, 11. sınıflara ait yıl sonu başarı puanları ile 2019-2020 eğitim öğretim yılının birinci dönem başarı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak mezuniyet puanları oluşturulacak ve diploma puanı olarak diplomalarına yazılacak.

Diploma puanı, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplanırken kullanılacak lise mezuniyet puanı olarak değerlendirilecek.

Tüm kademelerde sadece birinci dönemde yapılan devamsızlıklar dikkate alınacak, bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri doğrultusunda devamsızlık süresini dolduran öğrenciler sınıf tekrarına kalacak.

12. sınıf öğrencilerinin başarısız veya sorumlu derslerinin olması, üniversite sınavlarına girmelerine engel oluşturmayacak. Dolayısıyla tüm 12. sınıf öğrencileri sorumlu dersi olup olmamasına bakılmaksızın üniversite sınavlarına girebilecek. Doğrudan sınıf geçme şartlarını taşıyan öğrenciler mezun olacak ve diplomalarını alacak.

Üniversiteye yerleşen öğrencilere YÖK tarafından diplomalarını aralık ayı sonuna kadar öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumlarına ibraz etme hakkı tanınacak. Bu nedenle söz konusu öğrencilerin 31 Aralık'a kadar diplomalarını teslim etmeleri şartıyla üniversiteye kayıt yaptırmalarında da engel bulunmayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre sorumluluk sınavları, birinci dönemin ilk haftası, ikinci dönemin ilk haftası ile son iki haftası içinde yapılacak. Eğitim öğretim yılı başında yapılan sorumluluk sınavı sonunda tek dersten başarısızlığı bulunan son sınıf öğrencileri için aynı usulle takip eden hafta içinde bir sınav daha yapılacak.

SINAVLARA İLİŞKİN HABERLER

6 Haziran Cumartesi günü yapılacağı ilan edilen 2020 Yılı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı'nın 5 Eylül 2020 Cumartesi günü gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin merkezi sınava yönelik mayıs ayı çalışma soruları yayınlandı. Sorulara şu linkten ulaşabilirsiniz:

http://odsgm.meb.gov.tr/www/sinavla-ogrenci-alacak-ortaogretim-kurumlarina-iliskin-merkez-sinava-yonelik-mayis-ayi-2-calisma-sorulari-yayimlandi/icerik/545

19 MAYIS KUTLANDI

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Girişimci Gençlerle “Gençler Ali Babacan’a soruyor” 19 Mayıs özel yayınında bir araya geldi.



  • İLGİLİ ETİKET:
  • #HAFTALIK EĞITIM GÜNDEM RAPORU

SONRAKİ HABER

MEB Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

24 May 2020