SINAV TARİHLERİ BELİRLENDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığında 6. kez telekonferams yöntemiyle toplanan Kabine Toplantısında alınan kararları açıkladı. Buna göre Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) Sınavı 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde, Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 20 Haziran 2020 tarihinde, Askeri Öğrenci Sınavı 14 Haziran 2020 tarihinde yapılacak.
Daha önce 20-21 Haziran 2020’de yapılması planlanan ancak Covid-19 tedbirleri kapsamında 25-26 Temmuz 2020’ye ertelenen YKS’nin tarihinin yeniden öne alınması öğrenciler ve veliler tarafından tepkiyle karşılandı.
SINIF GEÇMEYE İLİŞKİN YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİKLERİ RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI
COVID-19 tedbirleri nedeniyle okulların kapanması ve uzaktan eğitim sistemine geçilmesi nedeniyle sınıf geçmeye dair düzenlemelerde de değişikliğe gidildi. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 8 Mayıs 2020 tarih ve 31121 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, ilçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle Bakanlıkça veya il/ilçe hıfzıssıhha kurulunun kararına istinaden mahalli mülki idare amirince eğitim ve öğretime ara verilmesi kararı verilebilecek. öğrencilerin sadece bir dönem puanının bulunması ve ara vermeye sebep olan şartların devam etmesi nedeniyle telafi programının uygulanamayacak olması durumunda öğrencilerin yıl sonu puanı, bir dönem puanı ile belirlenecek.
Doğrudan sınıf geçme şartlarını sağlayan öğrenciler doğrudan, şartları sağlamayan öğrenciler alt sınıflar da dahil başarısız ders sayısı toplamına bakılmaksızın sorumlu olarak bir üst sınıfa geçecek.
Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, beceri sınavının yapılamaması durumunda işletmede beceri/mesleki eğitim dersinin bir dönem başarı puanı, bu dersin yıl sonu başarı puanı olarak değerlendirilerek, teorik ve uygulamalı derslerin eğitimini işletmelerde yoğunlaştırılmış olarak gören öğrenciler, önceki sınıflarda yoğunlaştırılmış eğitim programına katılmış olmaları şartıyla bir üst sınıfa geçecek.
İlkokullarda ise velinin yazılı talebi doğrultusunda öğrenci sınıf tekrarı yapabilecek.
Ortaöğretimde devamsızlık nedeniyle sınıf tekrarına kalan öğrenciler ise söz konusu şartlar kapsamında değerlendirilmeyecek.
Öğrencilerin yeni ders yılı sonundaki başarı durumu, bu yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre değerlendirilecek. Yüz yüze yürütülmekte olan eğitim ve öğretim faaliyetlerine ara verildiği durumlarda, uzaktan eğitim yapılabilecek ancak uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılmayacak.
OKULLARIN AÇILMASINA DAİR TARİH HENÜZ BELLİ DEĞİL
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların açılacağı süreçle ilgili değerlendirmeleri paylaştı. Ziya Selçuk’un açıklamasının özeti şöyle;
"Salgın sonrası ortama uyum, okula uyum, derslere uyum adı altında bir uyum süreci de başlatacağız. Bunlarla ilgili el kitapları ve videolar hazırlıyoruz. Taslaklar çıkmış durumda. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun ortaya koyacağı duruma göre 1 Haziran’da okullar açılabilir. Koşullar, 'Riske girmeyelim, biraz daha şartları sıkı tutalım' şeklinde gelişirse, haziranda okullar açılmayabilir, dolayısıyla eylüle kayabilir. Okulların dezenfekte işlemleri bütün Türkiye'de yapılmış olacak. Sınıflarda temizlikle ilgili malzemelerimiz olacak. Her okula çocuklarımızın girişi çıkışı ile ilgili bir düzenleme planladık. Bu düzenlemenin nasıl, hangi aralıkla olacağı, hangi öğretmenimizin ne tür görevleri olacağı, rehber öğretmenlerimizin, psikolojik danışmanlarımızın ne tür çalışmalar yapacağı, velilerle olan kısımlar, bütün bunları planladık.”
DİĞER EĞİTİM KURUMLARININ AÇILIŞLARINA DAİR YAPILAN PLANLAMALAR
- Bilim Kurulu onaylarsa yaygın eğitim veren tüm kursların 1 Haziran 2020 tarihinde açılması yönünde çalışma var.
- Sürücü okulları, dans okulları, futbol ve basketbol okullarının ikinci aşamada açılması hedefleniyor.
- Sürücü kurslarının uygulama sınavında bir arabada sürücü adayıyla birlikte denetmen olarak görev yapan toplam 4 kişi bulunuyorsa, bunların sayısının azaltılması planlanıyor. Mevzuat da buna göre düzenlenecek.
- Üniversitelerin 15 Haziran 2020 tarihinden itibaren akademik takvime dönebilecek.
EBA TV İZLENME ORANLARI AÇIKLANDI
Coronavirüs tedbirleri kapsamında okullardaki eğitime ara verilmesiyle birlikte Türkiye'de uzaktan eğitimin merkezi haline gelen EBA TV’ye dair izlenme/erişim sayısı MEB tarafından açıklandı. Buna göre, EBA TV İlkokul, EBA TV Ortaokul ve EBA TV Lise olmak üzere 3 farklı televizyon kanalı ve 'eba.gov.tr' üzerinden başlatılan uzaktan eğitim sayısal verileri şöyle gerçekleşti; 23 Mart-30 Nisan 2020 tarihleri arasında 1.2 milyar kez tıklandı, bunun %66'sı mobil cihazlar, %29'u PC, %5'i tablet üzerinden gerçekleştirildi.
EBA'yı aktif kullanan öğrenci sayısı 6 milyon 90 bin 383, öğretmen sayısı ise 900 bin 188. EBA'da yapılan canlı ders sayısı da 1 milyona yaklaştı. 978 bin 313 canlı ders yapıldı. YKS'ye hazırlanan 884 bin 727 öğrenci üniversite hazırlık platformu olan EBA Akademik Destek'ten faydalandı. Akademik Destek'i kullanan öğretmen sayısı da 161 bin 527 oldu.
'eba.gov.tr'nin yanı sıra uzaktan eğitim yapılan EBA TV İlkokul'da son 29 günde 337 saat, EBA TV Ortaokul'da 29 günde 341 saat, EBA TV Lise'de ise 28 günde 400 saat olmak üzere toplam 1078 saat yayın yapıldı.
Sürecin başından bu yana TRT ve Milli Eğitim Bakanlığı'na ait Ankara ve İstanbul'da 10 farklı stüdyoda, 93 branşta 674 öğretmen 2080 ders videosunun çekimini gerçekleştirdi.
Ayrıca, 157 ders dışı etkinlik çekimi yapıldı. Bunların 20'si özel eğitim farkındalık, 20'si deney, 21'i etkinlik, 30'u rehberlik, 39'u akıllı teneffüs, 27'si egzersiz, hobi ve türküden oluştu.
AVRUPA’DA SON DURUM
COVID-19 tedbirleri kapsamında Avrupa’da bütün ülkelerde okullar kapatıldı ve uzaktan eğitim sistemine geçildi.
FRANSA
Fransa’da okullar 11 Mayıs 2020 tarihinde açılacak. Hükümetin öğrenciler arasındaki fırsat eşitsizliğinden kaynaklanan uçurumun artmasından endişe etmesi, okulların kapalı olduğu sürecin öğrencilerin eğitimine yansıyan olumsuz etkileri sebebiyle bu kararı aldığı açıklanırken, aileler, belediye başkanları ve öğretmenler diğer bazı Avrupa ülkelerinde okullar henüz kapalıyken ülkelerinde açılmasını eleştirdi.
Bu hafta yaptığı açıklamada, çocukların aylarca evde tutulmasının sayısı daha da artan okul terkine sebep olabileceğine dikkat çeken Başbakan Édouard Philippe; okulların yeniden açılmasının eğitim, sosyal ve cumhuriyetçi bir öncelik olduğunu ifade etti.
Fransa’da özellike banliyö olarak adlandırılan ve daha düşük gelirli kesimin yaşadığı bölgelerde eğitim koronovirüs krizi öncesinde de sorunlu idi. Bu bölgelerde %25’den fazla okul terki yaşanıyor.
Tedbirler kapsamında bu oranın ve öğrenciler arasında fırsat eşitsizliğinin artmasından endişe ediliyor.
BELÇİKA
Okulların kademeli olarak normalleşmenin 3. Aşamasında ve 18 Mayıs 2020 tarihinde açılması planlanıyor.
HOLLANDA
Hollanda’da önlemler 1 Eylül 2020’ye kadar mesafe ve hijyen kurallarına uymak şartıyla aşamalı olarak gevşetilecek. 11 Mayıs 2020’den itibaren ilkokullar, kreşler, özel (ilkokul) eğitim merkezleri ve kütüphaneler açılacak.
ALMANYA
Ülke genelinde 11 Mayıs 2020’de kreşler kademeli olarak açılacak. Öncelik çalıştıkları için çocuklarını başka yere bırakamayan ailelere verilecek.
Daha önce lise bitirme sınavlarına girecek öğrencilerin okula başlamasıyla ilk kademesi tamamlanan okula dönüşte de ikinci kademeye geçilerek diğer sınıfların da ders başı yapması planlanıyor.
İSVİÇRE
İlk ve orta dereceli okullarda eğitime 11 Mayıs 2020 tarihinde kademeli olarak başlanacak. 8 Haziran 2020’e devreye sokulacak 3.ve son aşama normalleşme sürecinde orta dereceli okullar, meslek okulları ve üniversitelerin tekrar açılması öngörülüyor.
FİNLANDİYA
Okulların kademeli olarak 18 Mayıs 2020’de açılması planlanıyor.