Eğitim Politikaları Başkanlığı

Eğitimde Bu Hafta 30 Kasım -6 Aralık 2020 Eğitimde Bu Hafta 30 Kasım -6 Aralık 2020

06 Ara 2020

MEB’DEN HABERLER

İlkokul ve ortaokulun tüm sınıf seviyelerinde kaynaştırma eğitimi alan öğrencilere destek amacıyla matematik dersi kazanımlarıyla ilgili 6 kitaptan oluşan uyarlanmış etkinlikler seti yayımlandı. Etkinliklere "orgm.meb.gov.tr/uyet" adresinden ulaşılabiliyor.

LGS (Liselere Geçiş Sistemi) kapsamında yapılacak merkezî sınava katılacak öğrenciler için 2018-2019 öğretim yılından beri yayımlanan örnek soru paketleri, yeni dönemde de hazırlanmaya devam ediyor. Bu yılki ilk örnek soru paketi, aralık ayı itibarıyla 8. sınıf öğrencilerinin kullanımına sunuldu.

Aralık ayı Sayısal Bölümü Örnek Soru Kitapçığına ulaşmak için http://odsgm.meb.gov.tr/kursla...

Aralık ayı Sözel Bölümü Örnek Soru Kitapçığına ulaşmak için http://odsgm.meb.gov.tr/kursla...

MEB’den yapılan açıklamaya göre; Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) gibi sınavların kapsamında bir değişiklik söz konusu olmayacak. Öğrenciler tüm müfredattan sorumlu tutulacak.

Eğitim için kültür, sanat ve yaşam alanlarında nitelikli gündemler oluşturmak amacıyla hazırlanan "Eğitim YA DA Eğitim" dergisinin yedinci sayısı yayımlandı. Dergi, yeni sayısında "Sözde Değil Özde Disiplin" başlığını ele alıyor. YA DA'nın yeni sayısı tüm okullarla, kitap ve dergi satış noktalarında yerini aldı. YA DA dergiye abone olmak ve içerik hakkında bilgi edinmek için yadadergi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

MEB’den yapılan açıklamaya göre; etkilendirilmiş halk eğitimi merkezlerinden uzaktan başvuru yapan katılımcılar, dijital içeriklerle kursu tamamlayabilecek. Hazırlıkların tamamlanarak uzaktan eğitim faaliyetlerinin 2 Aralık 2020 itibariyle başladı.

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bakanlıkta düzenlenen "MEB Ajanda ve E-Okul Öğretmen Tanıtım Programı"na katıldı. Selçuk, uygulamaların okul müdürleri ve öğretmenlerin daha az bürokrasiyle uğraşarak işlerini hızlandıracağını belirtti.

Millî Eğitim Bakanlığı, ilkokul 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin Türkçe dil becerilerini geliştirmek amacıyla eğlenceli bir e-Kitap hazırladı. 7'den 70'e herkesin sevdiği oyuncak "TOPAÇ"ın adını taşıyan kitap, öğrencilerin Türkçe öğrenirken "dinleme, okuma, konuşma ve yazma"dan oluşan dört temel dil becerisinde daha başarılı olmalarını sağlamak için alanında uzman akademisyenler tarafından hazırlandı. Kitaba https://uzaktanegitim.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2020_11/30182026_topac.pdf linkinden erişilmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığının Okul Tabanlı Afet Eğitimi Projesi kapsamında Japonya'da ileri düzey eğitimlere katılan öğretmenler, afet eğitimi içeriklerine sadık kalarak hazırladıkları projeler ve yayınlarla uluslararası düzeyde önemli başarılar kazandı.

Japonya'daki eğitimlere katılan öğretmenlerden Nurben Doğan, deprem anı ve sonrasında yapılması gerekenleri çocuklarda olumsuz duygular uyandırmayacak eğlenceli bir dille anlattığı "Çök! Kapan! Tutun!" isimli kitabıyla, JICA (Japan International Cooperation Agency / Japonya Uluslararası İş Birliğ Ajansı) Türkiye Ofisi ve JICA Derneği iş birliğinde düzenlenen 5. Başarı Öyküsü Yarışması'nda birincilik ödülüne layık görüldü.

Kitap, gönüllü öğretmenler tarafından resimlenerek seslendirildi. Kitabın kahramanları Bodo, Cesur ve Jirafu'ya Sinem ve Evren Savaş hayat verdi.

MEB Uzaktan Eğitim Platformu EBA’nın istatistiklerini yayınladı. Buna göre; 23 Mart - 4 Aralık 2020 tarihleri arasında EBA 11.394.336.03 kez tıklandı. 7 milyon kez indirildi.

ÖSYM'DEN HABERLER

Cumhurbaşkanlığının Kovid-19 salgınının ülkemizde yayılmasının önlenmesine yönelik almış olduğu yeni tedbirler kapsamında, ÖSYM Başkanlığınca 2020 Yılı ÖSYM Sınav Takviminde ilan edilmiş olan ALES/2, YÖKDİL/2, DUS, STS Diş Hekimliği, e-YDS/13, DİB-MBSTS, YDUS ile DHBT sınavları ileri bir tarihe ertelendiği duyuruldu.

YÖK’TEN HABERLER

Üniversite ve bölüm tercihi yapacak adayların daha bilinçli karar vermesini sağlamak amacıyla https://yokatlas.yok.gov.tr adresi üzerinden hizmete sunulan “Yükseköğretim Program Atlası (YÖK Atlas)" içerisindeki bazı modüller üzerinde yapılan güncelleme çalışmaları tamamlandı. Bu kapsamda; Lisans / Önlisans Atlası ile Net Sihirbazı modülleri güncellendi.

Yükseköğretimde öğrenim gören engelli öğrencilerin fiziksel mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla verilen Engelsiz Üniversite Ödülleri başvuru ilanı yayınlandı. İlana https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2020/2020-2021-engelsiz-universite-odulleri-basvurulari.aspx adresinden ulaşılabilir.

YÖK, koronavirüs salgını döneminde engelli öğrencilerin eğitime erişimini mercek altına aldı. Buna göre;


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) yayımlanan 2018 yılı verileri itibarıyla Türkiye, 125 bin 138 öğrenci sayısı ile yükseköğretimde dünyada en çok uluslararası öğrenciye sahip 10. ülke oldu.

DİĞER :

2 Aralık 2020 tarih ve 31322 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile;

  • Yönetmeliğin, Ek-1, Ek-2 ve Ek-3’ünde yer alan Sosyal Etkinlikler Katılım, Sosyal Etkinlik Başarı, Sosyal Etkinlik Teşekkür Belgelerinde MEB Logosu güncellenmiştir.
  • Yönetmeliğin Ek-8’inde yer alan Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesine ise 13 Ekim Dünya Afet Azaltma Günü, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü, eklenmiş, Çizelgeden 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü, 28 Şubat Sivil Savunma Günü, 20 Mayıs Dünya Arı Günü çıkartılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Senegal Cumhuriyeti Hükümeti arasında Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanması Hakkında 3256 sayılı Karar 3 Aralık 2020 tarih ve 31323 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Anılan karara https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/12/20201203-1.pdf linkinden erişilmektedir.

  • İLGİLİ ETİKET:
  • #HAFTALIK EĞITIM GÜNDEM RAPORU

SONRAKİ HABER

Eğitimde Bu Hafta 7-13 Aralık 2020

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

06 Ara 2020