Eğitim Politikaları Başkanlığı

Eğitimde Bu Hafta 28 Eylül - 4 Ekim 2020 Eğitimde Bu Hafta 28 Eylül - 4 Ekim 2020

04 Eki 2020

MEB İLE İLGİLİ HABERLER

Millî Eğitim Bakanlığınca, okul rehberlik servisleri ve Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından şu ana kadar 9 milyon 818 bin 326 öğrenciye grup, 108 bin 855 öğrenciye de bireysel olmak üzere toplam 9 milyon 927 bin 181 öğrenciye rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti verildiği açıklandı.

Mesleki eğitimde 2019-2020 eğitim öğretim yılını "Fikri Mülkiyet Yılı" ilan eden Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki eğitimde "100 tescil" hedefine 2020 yılı bitmeden ulaşıldığını açıkladı. 2019 yılında 12 patent ve 8 faydalı model, 2020 yılında ise 103 tasarım ve 19 marka tescili alındı.

Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri, mesleki eğitim merkezleri, güzel sanatlar lisesi ile spor lisesi öğrencileri, 5 Ekim Pazartesi gününden itibaren tüm sınıf seviyelerinde yüz yüze uygulama eğitimlerine başlayacak. Uygulama eğitiminin tüm ayrıntıları salgın tedbirleri doğrultusunda yeniden yapılandırıldı ve eğitim kurumlarında Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzu" doğrultusunda gerekli tüm tedbirler alındı.

Yapılan açıklamaya göre; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liselerinde yılın ilk 8 ayında üretimden elde edilen gelir, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 230 milyon liraya ulaştı.

MEB’in mali hesaplarında yapılan Sayıştay denetimi, “Türkiye’nin eğitim yapısındaki sistemsizliğin” altını çizdi. “Asrın projesi” FATİH kapsamında yapılan yatırımların atıl kaldığı, 2019 yılında ilçe milli eğitim müdürlüğü kadrosuna atananların yüzde 70’inin liyakat koşullarını karşılamadığı ve 138 bine ulaşan öğretmen açığının plansızlık nedeniyle kapatılamadığı denetim raporuna kaydedildi. Denetimlere takılan bir diğer konu ise taşımalı eğitimde sağlıklı planlama yapılmaması oldu. 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında toplam 1 milyon 324 bin öğrencinin taşıma hizmetlerinden yararlandığı ve 3,9 milyar TL ödeme yapıldığı duyuruldu. Ancak taşımalı eğitimin planlanmasında, “Araç kapasitelerinin öğrenci sayısı ile uyumlu olmaması, hatalı araç güzergâhı düzenlenmesi, velilerin yersiz taleplerinin dikkate alınması, pansiyonlardaki öğrencilere öncelik verilmemesi” gibi sorunlar yaşandığı öğrenildi. Şirketler ile yapılan protokollerden elde edilen gelirlerden yapılan harcamalar, Bakanlık bütçesine dahil edilmedi. Destekleme ve yetiştirme kursları temel amacından uzaklaşırken bu kurslar için ayrılan kaynak sürekli artırıldı.

Güneydoğu’daki illerin birbirine benzer sonuçlar içeren 2020 Yılı Eğitim Denetim Raporları, MEB Teftiş Kurulu'na ulaştı. Şanlıurfa raporu, çarpıcı sonuçlarıyla dikkat çekti. İlkokul, ortaokul ve lisede olması gereken 44 bin 761'i kız olmak üzere 86 bin 121 öğrenci, “Maddi yetersizlik, evlilik, kızları okutmama, mevsimlik işçi…” gibi nedenlerle okulu terk etmiş. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 81 ilde maarif müfettişlerine her yıl yaptırdığı ve sonuçları sır gibi saklanan “2020 Yılı Denetim Raporları” tamamlandı. Güneydoğu’da ilkokul, ortaokul ve ortaöğretimde, “Evlilik, mevsimlik işçilik, ailelerin kızları okutmak istememesi, Suriyeli, Afgan ve Iraklı mültecilerin sürekli ülke içinde göçmesi” gibi nedenlerle, yüz binlerce öğrencinin okulu terk ettiği saptandı. Bölgede, kayıtlı 1 milyon öğrencinin okula gitmediği düşünülüyor.

Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 2 Ekim 2020 tarih ve 31262 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ÖSYM’DEN HABERLER

2020-YKS ek yerleştirme sonuçları açıklandı. Buna göre yıllara ilişkin kıyaslamalı ek yerleştirme tablosu şöyle;

tablo içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Ek yerleştirmeye dair önlisans ve lisans programları tablosu ise şöyle;

tablo içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

YÖK’TEN HABERLER

ODTÜ University Ranking by Academic Performance Laboratuvarı, Türkiye'deki 166 üniversitenin akademik performansının sıralandığı listeyi açıkladı. Hacettepe ülkenin en iyi üniversitesi olurken ODTÜ ikinci, İTÜ ise üçüncülüğü elde etti. Bu yıl üniversitelerin akademik performansını özetleyen URAP 2020-2021 Türkiye sıralamasında, Clarivate Analytics/InCites ile YÖK'ün yayımladığı veriler kullanıldı. URAP 2020-2021 Türkiye sıralama tablolarına, http://tr.urapcenter.org adresinden ulaşılabilecek.


  • İLGİLİ ETİKET:
  • #HAFTALIK EĞITIM GÜNDEM RAPORU

SONRAKİ HABER

Yüz Yüze Eğitimin Kapsamının Genişletilmesine Dair Basın Açıklaması

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

04 Eki 2020