Eğitim Politikaları Başkanlığı

Eğitimde Bu Hafta 24-30 Ağustos 2020 Eğitimde Bu Hafta 24-30 Ağustos 2020

30 Ağu 2020

MEB İLE İLGİLİ HABERLER

Milli Eğitim Bakanlığı, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yerleştirmeye esas ikinci nakil sonuçlarını açıkladı. LGS kapsamında, yerleştirmeye esas ikinci nakil sonuçlarına "meb.gov.tr" adresinden ulaşılabiliyor. Böylece merkezi olarak yürütülen ana yerleştirme işlemi sona erdi. İkinci yerleştirmeye esas nakil sonunda da hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları alındı ve 28 Ağustos'ta yerleştirme süreci tamamlandı.

Kronik hastalığı bulunan ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin bu durumlarına ilişkin e-Nabız Sistemi'nden veya Sağlık Bakanlığınca belirlenecek diğer usullerle alacakları belge ile okul müdürlüklerine başvurmaları halinde, eğitimlerini Kovid-19 salgını süresince uzaktan eğitim ile sürdürebilecekleri açıklandı.

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla 31 Ağustos 2020'de başlayacak eğitim programına ilişkin genelge yayımlandı. Buna göre, 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü itibarıyla uzaktan eğitim yoluyla 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci dönemine ait eksik konu ve kazanımlara yönelik eğitim programı uygulamasına başlanacak. 18 Eylül'e kadar sürdürülecek uzaktan eğitimde, 2019-2020 eğitim öğretim yılında yüz yüze işlenemeyen ve öğrencilerin bir üst sınıfta hazır bulunuşluk düzeylerini etkileyebilecek öğrenme eksikliklerinin giderilmesine öncelik verilecek. Geçen eğitim öğretim yılının ikinci dönemine ait derslerin üst sınıflardaki konu ve kazanımlarına temel teşkil eden "kritik konu ve kazanımlar" belirlenerek derslere ait programlar hazırlandı. İlgili kademe, sınıf ve ders adına göre bölümlenmiş programlara MEB'in http://mufredat.meb.gov.tr/2019-20ikincidonem.html internet adresinden ulaşılabilecek. Bakanlık, bu kapsamda, programlar ile öğretmenlere örnek olması için bu programlara yönelik elektronik ortamda 4 bin 25 sayfadan oluşan 1215 etkinlik örneği yayımladı.

YÖK’TEN HABERLER

YÖK, YKS 2020 sonuç raporunu yayınladı. Rapora aşağıdaki linkten ulaşılması mümkün:

https://www.yok.gov.tr/HaberBelgeleri/BasinAciklamasi/2020/yks-yerlestirme-sonuclari-raporu-2020.pdf

YÖK tarafında kurgulanan ve yürütülen “Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi” kapsamındaki 15 üniversite ile Sakarya Üniversitesi arasında, YÖK’ün koordinasyonunda ve TÜBİTAK-ULAKBİM ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek olan “Uzaktan Eğitim Platformu Sağlama Protokolü” imzalandı.

YÖK, öğrenciler tarafından iletilen talepler doğrultusunda 2020- YKS kayıt tarihlerinin “öğrencilerin lehine olacak şekilde” uzatılmasına karar verdi. Buna göre;

Yükseköğretim kurumlarına giderek şahsen başvuracak adaylar 05 Eylül 2020 Cumartesi saat 17:00'ye kadar,

Elektronik kayıt (e-kayıt) yaptıracak adaylar 06 Eylül 2020 Pazar günü saat 23.59’e kadar,kayıt işlemlerini yaptırabilecekler.

2020 YKS yerleştirmeleri sonucunda, “Sağlık Bilimleri Üniversitesinde Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı nam ve hesabına bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar” hariç olmak üzere;

  1. Programın özel koşulları arasında programa kayıt olabilmek için sağlık raporu istenen programlara yerleşen adayların, herhangi bir hastalığı olmadığına dair düzenlenmiş tek hekim raporu ile yerleştiği programa kayıt yaptırabilmelerine,
  2. Kayıt imkanı verilen ancak programa kayıt yaptırabilmek için ilgili kurum ve kuruluşların mevzuatı gereğince (Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü vb) "Gemiadamı Sağlık Yoklama Belgesi", "Gemi Adamı Olur” belgesi, "Birinci Sınıf Sanayi Dalgıcı olur", “Özel Güvenlik Görevlisi Olur” vb. belgeler istenen programlar için de süre uzatılarak öğrencilerin istenen belgeleri 25 Eylül 2020 Cuma günü mesai bitimine kadar ilgili yükseköğretim kurumlarına ibraz etmelerine,
  3. Ayrıca Sağlık Bilimleri Üniversitesinde Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı nam ve hesabına yerleşen ve bu Bakanlıkların mevzuatına tabi olan adaylar için Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezleri tarafından işlemlerde öncelik tanınmasının ilgili üniversitece sağlanmasına

karar verilmiştir.

ÖSYM’DEN HABERLER

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2020-YKS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı. Adaylar, yerleştirme sonuçlarını T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden 26 Ağustos 2020 tarihinde saat 12.30'dan itibaren öğrenmeye başladı.

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 31 Ağustos – 04 Eylül 2020 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 29 Ağustos – 02 Eylül 2020 tarihleri arasında yapılabilecektir.

YKS’ye dair sayısal verilere aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir.

https://www.osym.gov.tr/TR,19460/2020-yks-yerlestirme-sonuclarina-iliskin-sayisal-bilgiler.html

DİĞER HABERLER

COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler konulu 2020/11 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi 26 Ağustos 2020 tarih ve 31225 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Özel okullar ve vakıf üniversiteleri ücretlerindeki kdv oranını %18’den %1’e indiren Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklil Yapılmasına Dair 2913 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı 30 Ağustos 2020 tarih ve 31229 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 30 Ağustos 2020 tarih ve 31229 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

GELECEK HAFTANIN GÜNDEMİ

2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı başlıyor.



  • İLGİLİ ETİKET:
  • #HAFTALIK EĞITIM GÜNDEM RAPORU

SONRAKİ HABER

Bazı Fakülte ve Enstitünün Kurulması ile Belirtilen Enstitülerin Kapatılması, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörlüğüne Bağlı Güzel Sanatlar Fakültesinin adının Değiştirilmesi Kararı yayımlandı

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

30 Ağu 2020