Eğitim Politikaları Başkanlığı

Eğitimde Bu Hafta 20-26 Temmuz 2020 Eğitimde Bu Hafta 20-26 Temmuz 2020

26 Tem 2020

MEB İLE İLGİLİ HABERLER

Millî Eğitim Bakanlığınca, 2023 Eğitim Vizyonu'nun odak noktalarından biri olan ve son iki yılda eğitim-ekonomi-istihdam bakış açısıyla yeniden yapılandırılan ve kısa zamanda büyük yeniliklerle ayağa kaldırılan meslek liselerinde, farklı açılardan dezavantajlı durumdaki 1000 mesleki ve teknik Anadolu lisesini çok yönlü olarak desteklemeyi hedefleyen "Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi" adıyla yeni bir proje hayata geçirilecek.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı 81 ildeki tüm kurum ve okulların kömür ihtiyacının karşılanması amacıyla MEB ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumun (TKİ) arasında protokol imzalandı.

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla özel öğrencilerin katılımıyla 81 ilde düzenlenen resim yarışmasında, her ilde birinci olan eserlerin sergilendiği sergiyi açtı.

Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan açıklamaya göre; Covid-19 salgını ile mücadelede dezenfektandan maske ve tuluma, solunum cihazından maske makinesine kadar pek çok ürün üreten MEB tarafından üretim kapasitesini geliştirmek ve mesleki eğitimi daha da güçlendirmek için 16 ilde 30 AR-GE merkezi kuruldu.

Bakan Selçuk, CNN Türk'te eğitim gündemine ilişkin soruları cevapladı. Programda özellikle pandemi döneminde eğitim konusu değerlendirildi. Bakanın açıklamasına göre; pandemi sürecinde eğitim sisteminin nasıl işleyeceğine yönelik 4 senaryo üzerinde çalışılıyor.

Birinci senaryo: okulların kısıtlamasız şekilde tamamen açık olması

İkinci Senaryo: okulların tamamen kapalı olması, derslerin online olarak verilmeye devam edilmesi

Üçüncü senaryo: "Seyreltilmiş" diye adlandırılan, okulun belirli günlerde açık olması, sınıf mevcudunun farklı günlerde sınıfa gelmesi, ders saatinin azaltılması, müfredatın seyreltilmesi, derslerin bir kısmının okulda, bir kısmının evde online olarak izlenebilmesi gibi alternatiflerin yer aldığı senaryo

Dördüncü senaryo: Sadece riskli illerde önlemlerin alınıp, kalanında kısıtlamasız sistemin uygulanması

YÖK’TEN HABERLER

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) üniversite kontenjanları açıklandı. Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu’nun görüşleri de dikkate alınarak açıklanan kontenjan sayısı açık öğretim kontenjanları dahil olmak üzere toplam 997.259 oldu. (Örgün programlarda ön lisansta 362 bin 313, lisansta 445 bin 246, özel yetenekte 27 bin 824 olmak üzere toplamda 835 bin 383 kontenjan, açık öğretimde 151.350 kontenjan) Detaylı bilgi için : https://www.yok.gov.tr/HaberBelgeleri/BasinAciklamasi/2020/2020-yuksekogretim-kontenjanlari-belirlendi.pdf

Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 25 Temmuz 2020 tarih ve 31196 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme ile “Açık öğretim hizmeti veren yükseköğretim kurumlarında açık öğretim, tüm sınav faaliyetleri ve açık öğretim altyapısı kullanılarak gerçekleştirilen benzeri faaliyetler karşılığında elde edilen gelirden kanuni kesintiler düşüldükten sonra geri kalan tutarın en fazla yüzde beşi ek ödeme olarak dağıtılabilir. Dağıtılacak bu miktar hizmet karşılığı olarak; hizmetin gerçekleşme oranına göre, aylara bölünerek hizmeti veren öğretim elemanlarına gelir getirici faaliyetleri karşılığı ödenir.” cümlesi Yönetmeliğin Dağıtım Esasları başlıklı 5.maddesine 14.fıkra olarak eklendi.

Yükseköğretim Kurulunca yeni koronavirüs salgını sürecinde Türk üniversitelerinin yurt dışında dijital ortamlarda tanıtılması için gerçekleştirilen "Study in Turkey YÖK Sanal Fuarı 2020" sona erdi. 90 yükseköğretim kurumunun yer aldığı Fuar, üç gün içinde 38.544 tekil ziyaretçi tarafından toplam 59.227 kez ziyaret edildi. 259.417 sayfa ziyaretinin olduğu sanal Fuara toplam 164 ülkeden ziyaretçi girişi oldu. Sanal Fuara yurtdışından en fazla ilgi, sırasıyla Pakistan, Hindistan, Suudi Arabistan, Endonezya, Irak, Azerbaycan, Mısır, Bangladeş, Somali ve Amerika Birleşik Devletleri’nden oldu.

DİĞER HABERLER

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) tarafından hazırlanan Eğitim İzleme Raporu 2020: Eğitim Yönetişimi ve Finansmanı yayımlandı.

Rapor sunumunu izlemek için :

https://www.youtube.com/watch?v=zTukdKwxhhk&t=406s

Raporu incelemek için : https://www.egitimreformugirisimi.org/egitim-izleme-raporu-2020-egitim-yonetisimi-ve-finansmani/ linklerini ziyaret edebilirsiniz.

GELECEK HAFTANIN GÜNDEMİ:

ÖSYM kılavuzuna göre; YKS sonuçlarının 28 Temmuz 2020’de açıklanması bekleniyor.



  • İLGİLİ ETİKET:
  • #HAFTALIK EĞITIM GÜNDEM RAPORU

SONRAKİ HABER

Yükseköğretim kurumlarına kadro ihdasında dair 65 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı.

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

26 Tem 2020