Eğitim Politikaları Başkanlığı

Eğitimde Bu Hafta 14-20 Aralık 2020 Eğitimde Bu Hafta 14-20 Aralık 2020

20 Ara 2020

MEB’DEN HABERLER

2021 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezî Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin 6. tur görüşmelerinde, Millî Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yükseköğretim Kalite Kurulu ile 127 üniversitenin 2021 yılı bütçeleri kabul edildi. Örgün ve yaygın eğitim ile öğretim hizmetlerini yürütebilmek için bütçeden eğitime 211 milyar 993 milyon 156 bin lira ayrıldı. Bu rakam, 2021 yılı merkezî yönetim bütçesinin yüzde 15,7'sini oluşturdu.

Yurt içi ve yurt dışındaki yabancı öğrencilere Türkçe öğretiminde kullanılmak üzere geliştirilen "Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı" uygulanmaya başlandı. Türkçe dil becerilerinin kazandırılması ve ölçme değerlendirilmesine yönelik sınavlarda ulusal ve uluslararası standartları sağlamak amacıyla hazırlanan program, Millî Eğitim Bakanlığının bu alana yönelik onaylı ilk programı olma özelliğini taşıyor.

4. sınıflar için Türkçe, matematik, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi, sosyal bilgiler ve İngilizce derslerinin birinci ve ikinci ünitelerini kapsayan çalışma fasikülleri hazırlandı. 900 soru içeren 11 fasiküle, "http://odsgm.meb.gov.tr/" adresinden erişilebilecek. Fasikül çalışmalarıyla öğrencilerin okuma becerileri, matematik ve fen becerilerinin artırılmasının amaçlanıyor.

Millî Eğitim Bakanlığının planlamaları doğrultusunda mesleki alan ve atölye öğretmelerinin tamamının işbaşı ve mesleki gelişim eğitim alması sağlandı. Mesleki eğitimde öğretmenlerin işbaşı ve mesleki gelişim eğitimine yönelik kapsamlı bir eğitim paketi hazırlandı. 2020'de, bu kapsamda 46 bin 582 öğretmene işbaşı ve mesleki gelişim eğitimi verildi. Eğitimler, nisan ayına kadar yüz yüze, Kovid-19 salgını sonrası ise uzaktan eğitim şeklinde yapıldı.2018'de, 2 bin 500; 2019'da ise 18 bin öğretmene işbaşı ve mesleki gelişim eğitimi verildi. Buna göre son iki yılda 64 bin 582 mesleki alan ve atölye öğretmeni işbaşı ve mesleki gelişim eğitimi almış oldu. 2020'de bir önceki yıla göre eğitim alan öğretmen sayısında yüzde 250'lik artış sağlandı.

Uzaktan eğitim sürecinde internet ve cihaz ihtiyacı olan öğrenciler için Millî Eğitim Bakanlığı tarafından sosyal sorumluluk kapsamındaki desteklere ilave olarak tedarik edilen 500 bin tablet bilgisayarın sevkiyat ve dağıtım süreci devam ediyor. Hafta başında 50 bin 500 adet tablet bilgisayar daha 15 ile sevk edildi. Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, tabletlerin gönderildiği on beş ilin müdürü ile video konferans yöntemiyle bir toplantı yaparak dağıtım sürecine ilişkin bilgi alışverişinde bulundu. Selçuk; Ocak ayı sonuna kadar 500 bin tablet bilgisayarın tamamının öğrencilere ulaşacağını, sayının bununla sınırlı kalmayacağını, dağıtım ve desteklerin sivil toplum, yerel yönetimler ve özel sektörün de katkısıyla sürdürüleceğini ifade etti.

Millî Eğitim Bakanlığı, öğrenci başarısını artırmak için öğretmenlere yönelik hazırlanan el kitabı serisinin ikincisini yayımladı. Geri Bildirim El Kitabı'nın ardından paylaşılan ikinci kitap, "Akran Öğreticiliği" başlığını taşıyor. Akran Öğreticiliği El Kitabı'na http://cdn.eba.gov.tr/kitap/ak... adresinden e-Kitap olarak ulaşabilirsiniz.

MEB tarafından yapılan açıklama ile covid 19 sürecinde alınan tedbirler hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Buna göre; Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında uzaktan eğitim süreci, okullardaki sınavlar ve yarıyıl tatili takvimiyle ilgili Bakanlıktarafından yapılan düzenlemelere göre; ilkokullarda sınav yapılmayacak, karne notları, ders etkinliklerine katılım puanı ile belirlenecektir. Ortaokul ve liselerde birinci döneme ait bir (1) yazılı/uygulama puanları ve performans notları üzerinden ölçme değerlendirme yapılacaktır. Sınav notu bulunmayan şubelerin sınavları, okul ortamında ve sosyal mesafe/hijyen tedbirlerine uygun olarak seyreltilmiş gruplar hâlinde gerçekleştirilecektir. İller arası hareketliliğin azaltılması amacıyla sadece ortaöğretim öğrencileri, kendi isteklerine bağlı olarak, 28 Aralık 2020 Pazartesi gününe kadar velilerinin okul yönetimine başvurması halinde, öğrenim gördükleri okul ile aynı okul türünde olması kaydıyla o tarih itibariyle bulundukları illerde sınavlara katılabileceklerdir. İlkokul, ortaokul ve liselerde uzaktan eğitim, 2020-2021 eğitim öğretim yılının ilk döneminin tamamlanacağı 22 Ocak 2021 Cuma gününe kadar devam edecektir. 22 Ocak 2021 tarihinden itibaren karne dağıtımları eğitim kurumu yönetimlerince, farklı gün ve zaman dilimlerine yayılarak yoğunluk oluşturmayacak şekilde planlanacaktır. 25 Ocak 2021 Pazartesi günü başlayacak yarıyıl tatil süresine ikinci dönemdeki bir haftalık ara tatil süresi de eklenmiştir. 2020-2021 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi 15 Şubat 2021 Pazartesi günü başlayacaktır.

MEB tarafından 23 Mart – 18 Aralık 2020 tarihleri arasında uzaktan eğitime dair istatistikler yayınlandı buna göre; EBA TV’de 3 Kanalda 9761 Saat Yayın, 112 Branşta 1000 Öğretmen tarafından, 13 Stüdyoda 7336 Ders Videosu ve 830 Ders Dışı Etkinlik gerçekleştirildi.

ÖSYM’DEN HABERLER

ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre; 15 Kasım 2020 tarihinde uygulanan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavının (2020-EKPSS) değerlendirme işlemleri tamamlanmış olup, adaylar, sınav sonuçlarına 17 Aralık 2020 saat 11.00’den itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleri ile erişebilmektedir. Ayrıca sınava dair cevap kağıtları ve aday cevapları da erişime açılmıştır.

YÖK’TEN HABERLER

Yükseköğretim Kurul (YÖK) Başkanlığı, Sağlık Bakanlığından, üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde görevli akademik personel, sağlık çalışanları ve yükseköğretim kurumlarında görevli akademik ve idari personelin öncelikli olarak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılama programına dâhil edilmesini istedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığınca "KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer) Çalıştayı" gerçekleştirildi. YÖK tarafından ilki 2017 yılında düzenlenen KBRN Çalıştayı'nın ikincisi pandemi koşulları nedeniyle video konferans yöntemiyle yapıldı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın başkanlığında gerçekleştirilen çalıştaya İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı, ASELSAN, HAVELSAN, AFAD, Nükleer Düzenleme Kurumu, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) ve TÜBİTAK yetkililerinin yanı sıra KBRN alanında lisansüstü programı bulunan yükseköğretim kurumlarının ilgili temsilcileri katıldı.

YÖK ve Cisco arasında dijital eğitim alanında 16 Mart 2020'de başlatılan iş birliği kapsamında, Anadolu'da bulunan ve "Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi" kapsamında yer alan 24 üniversiteden akademisyenlere "siber güvenlik" ve "ağ yönetimi" konularında verilen eğitimlerde ilk iki faz tamamlandı. Projenin ilk iki fazında eğitim alan 63 akademisyenden 51'i eğitim sürecini başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı. Bu kapsamda eğitimlerini başarıyla tamamlayan akademisyenlere yönelik “sanal sertifika töreni" düzenlendi. Törenin ardından yine Anadolu'dan seçilen 30 yeni üniversitenin katılımıyla 3. Faz eğitim programının tanıtımı gerçekleştirildi.

  • İLGİLİ ETİKET:
  • #HAFTALIK EĞITIM GÜNDEM RAPORU

SONRAKİ HABER

Özel Okullarda Öğrenim Gören ve Önceki Yıllarda Eğitim ve Öğretim Desteği Kapsamına Alınıp Öğretim Kademesini Tamamlamayan Öğrencilere 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında Eğitim ve Öğretim Desteği Ödemesine İlişkin Tebliğ yayımlandı

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

20 Ara 2020