Eğitim Politikaları Başkanlığı

Eğitimde Bu Hafta 12-18 Ekim 2020 Eğitimde Bu Hafta 12-18 Ekim 2020

18 Eki 2020

MEB’DEN HABERLER

MEB’den yapılan açıklamaya göre; uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitime geçiş süreçlerinde erken çocukluk eğitimine yayın içerikleri, eğitim materyalleri ve ebeveynlere özel kaynak desteğiyle öncelik veren Millî Eğitim Bakanlığı, 12 Ekim Pazartesi günü itibariyle de TRT EBA'da başlattığı okul öncesi yayın kuşağıyla "Dünyanın en büyük duvarsız anaokulu"nun da açılışını gerçekleştirdi.

Yüz yüze eğitimin 2. aşaması 12 Ekim Pazartesi günü başladı. Böylece 2,3,4,8 ve 12.sınıflarda da yüz yüze eğitime geçildi. Ayrıca tüm köy okulları tüm seviyelerde yüz yüze eğitime başladı.

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenler için uzaktan eğitim süreçlerinde tasarım ve yönetim becerilerinin geliştirilmesine yönelik kurs programı hazırlandığını ve 2021 yılı içinde öğretmenlerin tamamının bu eğitimi almasını hedeflediklerini söyledi.

Millî Eğitim Bakanlığınca hayata geçirilen yeni proje ile 1000 mesleki ve teknik Anadolu lisesine, Türkçe, matematik ve fen bilimleri alanlarında temel becerilerden okulların bakım onarımına, kütüphane, atölye ve spora kadar çok sayıda alanda destek sağlanacak.

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Yaşayan Okullar Projesi ile çocuğun okulla birlikte sanki tabii ortamında yaşıyormuş gibi, zorlama bir mekandan ziyade günlük ihtiyaçlarını doğal olarak giderebileceği ve orada olmaktan mutluluk duyacağı bir ortamı oluşturmaya gayret ettiklerini söyledi. 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında hayata geçirilen proje, eğitim kurumlarının mimari yapılarının öğrencilerin gereksinimleri ve okulların bulunduğu bölgenin özellikleri değerlendirilerek yeniden tasarlanması amacıyla düzenleniyor. Proje kapsamında, 15 mimarlık ofisi tarafından hazırlanan 23 proje, köy okullarından, yoğun kent nüfusundaki okullara Türkiye'nin farklı ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlanan bir örneklem oluşturuyor. Yaklaşık 150 bin metrekarelik proje alanı ve ortalama 450 derslik ile 15 bin öğrenciye erişmesi hedeflenen Yaşayan Okullar Projesiyle anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, özel eğitim iş okullarının bulundukları bölgenin coğrafi özellikleri göz önünde bulundurarak yeniden yapımı ya da yenilenmesi sağlanacak. Hazırlanan tüm projelerde, okulların sadece öğrencileriyle değil çevreleriyle de sosyal etkileşimlerinin güçlendirilmesi önemseniyor.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; 81 ilde özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerini geliştirmeleri için önemli destek sağlayan bilim ve sanat merkezlerini güçlendirilmeye devam ediyor. Halen 81 ilde 182 BİLSEM var ve 63 bin öğrenci bu merkezlerden yararlanıyor. 182 BİLSEM'de 320 yönetici ve 2 bin 223 öğretmen görev yapıyor.

Millî Eğitim Bakanlığınca, uzaktan eğitim sürecinde öğrencilere zengin içerikli kaynak desteği sunmak amacıyla, ortaokul ve lise düzeyinde toplam 15 kitaplık destek seti e-kitap olarak meb.gov.tr ve odsgm.meb.gov.tr internet adresinde erişime açıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 15 Ekim 2020 tarih ve 31275 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ÖSYM’DEN HABERLER

25 Ekim 2020 tarihinde uygulanacak olan 2020-Kamu Personel Seçme Sınavı Ön Lisans (2020-KPSS Ön Lisans) sınavına Giriş Belgeleri Erişime Açıldı

17 Ekim 2020 tarihinde uygulanan 2020-Elektronik Yabancı Dil Sınavının (e-YDS 2020/11 İngilizce) sonuçları ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklandı.

YÖK’TEN HABERLER

Üniversitelerdeki bilimsel araştırma ile gerçekleştirilen çalışmaları, projeleri, tezleri ve topluma hizmet faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla, Yükseköğretim Kurulu tarafından 2017-2018 eğitim-öğretim yılında ilk kez hayata geçirilen ve bu yıl dördüncüsü verilen “YÖK Üstün Başarı Ödülleri” sahiplerini buldu. YÖK tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni”nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen ödüller, bireysel ve kurumsal olmak üzere iki kategoride sahiplerini buldu. YÖK tarafından, “Bireysel Ödüller” kapsamında “Yılın Doktora Tez” ödüllerini almaya hak kazanan akademisyenler ve çalışmaları, hoca-talebe ilişkisine dikkat çekmek, bu konuya ehemmiyet verildiğini göstermek amacıyla, doktora öğrencisinin danışman hocası ile birlikte ödüllendirilmekte.

“Bireysel Ödül” kategorilerinde:

Sosyal ve Beşeri Bilimler Kategorisinde; “Suriye ve Filistin'de Rus Mevcudiyeti ve Osmanlı Siyaseti (1847-1914)” konusunda yaptıkları doktora teziyle Dr. Öğr. Üyesi Melikşah Arslan ve tez danışmanı Doç. Dr. Saime Selenga Gökgöz ödül almaya hak kazandı.

Fen ve Mühendislik Bilimleri Kategorisinde; “Biyoalgılamaya Yönelik Elektrokimyasal Sensörlerin Geliştirilmesi” konusunda yaptıkları doktora teziyle Dr. Öğr. Üyesi Ece Ekşin ve tez danışmanı Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan ödül almaya hak kazandı.

Sağlık Bilimleri Kategorisinde; “Dermal Yolla Uygulanan Flurbiprofen Nanosüspansiyonlarının Geliştirilmesi ve In Vitro - In Vivo Değerlendirilmesi” konusunda yaptıkları doktora teziyle Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Nur Oktay ve tez danışmanı Prof. Dr. Fatma Nevin Çelebi ödül almaya hak kazandı.

Ödül kazanan Doktora öğrencisi ve danışman hocasına ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi.

“2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da teşrifleriyle, YÖK tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan burada yaptığı konuşmada üniversitelerde de yüz yüze eğitimin en kısa sürede başlamasını hedeflediklerini söyledi.

YÖK Kurumsal Üstün Başarı Ödülü'nü üniversite-sanayi iş birliği ile geliştirilen, sondaj gemilerindeki yüksek teknoloji eğitimlerini millileştirme projesine verdi.

Vakıf Üniversitelerinde tıp fakültesi açılabilmesi için üniversitenin kendine ait hastanesi olma şartını getiren düzenlemeyi içeren 7524 sayılı KAMU MALÎ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN 16 Ekim 2020 tarih mükerrer 31276 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

DİĞER HABERLER

AKP iktidarlarının 19. bütçesi TBMM’ye sunuldu.

2021 yılında bütçe giderleri 1 trilyon 346,1 milyar lira,

2021 yılında bütçe gelirleri 1 trilyon 101,1 milyar lira,

2021 yılında vergi gelirleri 922,7 milyar lira,

2021 bütçe açığı 245 milyar lira olarak öngörüldü.

Bütçe teklifinde hedefler arasında

  • Eğitimde reform yapılacağı,
  • Ekonomide iç ve dış dengenin sağlanacağı,
  • Refahın toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılacağı,
  • Para ve maliye politikalarının güçlü eşgüdümün sağlanacağı,
  • Sürekli ve kalıcı gelir kaynakları oluşturulacağı,
  • Mali disipline önem verileceği,
  • Kamu kaynaklarının verimli kullanılacağı,
  • Sağlık sisteminin daha etkin hale getirileceği,
  • Tarımda üretim ve verimliliğin arttırılacağı vurgulandı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile eğitim hizmeti veren diğer kurum ve kuruluşlara YANİ EĞİTİM HEDEFİNE 2021 yılında 19,1 milyar lirası yatırım olmak üzere toplamda 211,4 MİLYAR LİRA KAYNAK AYRILDI. Böylece, 2021 yılı bütçesinde en büyük pay (1/6) eğitim hizmetlerine ve bu hizmetleri yürüten kuruluşlara ayrılmış oldu.

BUNA GÖRE:

EĞİTİMDE YATIRIM 19 MİLYAR TL

YÜKSEK ÖĞRETİM 52 MİLYAR TL

ORTA ÖĞRETİM 43 MİLYAR TL

TEMEL EĞİTİM 82 MİLYAR TL

ENGELLİ EĞİTİMİ 4.8 MİLYAR TL

HAYAT BOYU ÖĞRENME 3 MİLYAR TL

YURTDIŞI EĞİTİM 1.9 MİLYAR TL

Eğitim Bütçesi toplamı;

2019 yılında 113 milyar 813 milyon TL olan

2020 yılı için 125 milyar 397 milyon TL

2021 yılı için 211 milyar 400 milyon TL olarak belirlenmiştir.

MEB'in (kurumsal anlamda bütçesi) 2020'deki ödeneği 5,8 milyar liraydı. Bu rakam yüzde 94 artışla 11,3 milyar liraya çıkarıldı.



  • İLGİLİ ETİKET:
  • #HAFTALIK EĞITIM GÜNDEM RAPORU

SONRAKİ HABER

Okul Gıdası Hakkında Tebliğ yayımlandı

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

18 Eki 2020