Eğitim Politikaları Başkanlığı

Ali Babacan: "YÖK'ü kapatacağız" Ali Babacan: "YÖK'ü kapatacağız"

05 Oca 2021
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Habertürk TV’de Fatih Altaylı’nın sunduğu Teke Tek programının konuğu olarak soruları yanıtladı. Babacan, programda son dönemde Boğaziçi Üniversitesi'ne yapılan rektör atamasıyla artan protestoları ve eğitimin içinde bulunduğu durumu da değerlendirdi.

YÖK'ü Kaldıracağız

Parti programımıza açıkça yazdık. YÖK'ü kaldıracağız, kapatacağız. Üniversitelerin idari özerkliği ve bilimsel özgürlüğü bu işin kilidi. Başka türlü bizim yükseköğrenim sistemimizin dünya ile yarışması mümkün değil. Bakıyorsunuz dünya sıralamasında kaç üniversitemiz ilk 100'de veya 500'de? Hiç yok. Yazık biz 84 milyonluk ülkeyiz. Küçülmüş haliyle bile ekonomimiz dünyanın ilk 20 ekonomisinden biriyiz. Böyle bir ülkenin dünyanın üniversite sıralamalarına giremediğini düşünebiliyor musunuz?

Eğitimin siyasi perspektifden ve ideolojik yaklaşımlardan arındırılması gerekiyor

Eğitimin mutlaka siyasi perspektiften ve ideolojik yaklaşımlardan arındırılmış bir şekilde ele alınması gerekiyor. Bizim üniversitelerimizin hayat boyu öğrenim kurumları olması gerekiyor. her yaştan insanın gidip eksiklerini kapatabileceği veya mesleklerini değiştirebilecekleri kurumlar olması gerekiyor. Müfredatın mutlaka kişiselleştirilmesi gerekiyor, esnekleştirilmesi gerekiyor. Çünkü dünya hızlı değişiyor ve ömür uzuyor. Bu nedenle insanların mesleklerini değiştirmesi gerekiyor.

YÖK Reforme edilemez

YÖK'ü reforme edelim diyorlar. Olmaz. Huylu huyundan vazgeçmiyor. Güç egzersizi yapan bir kurumu dönüştüremezsiniz. Çünkü kurum buna alışmış o nedenle kapatmak lazım. Rektör atamalarında da liyakati esas almak lazım.

Boğaziçi Türkiye'nin gözbebeği bir eğitim kurumudur.

Türkiye'nin gözbebeği bir eğitim kurumudur Boğaziçi Üniversitesi. Ama böyle başarılı kurumları sıradanlaştırma gibi bir eğilim var ve bu Türkiye için çok tehlikeli. Hükmedemiyorsa, söz geçiremiyorsa, sıradanlaştırma, mümkünse kapatma. Böyle bir eğitim düşünülemez. Biz gençlerimizi böyle bir eğitim anlayışıyla, böyle eğitim kurumlarıyla yarının Türkiyesi'ne hazırlayamayız.

  • İLGİLİ ETİKET:
  • #TV PROGRAMI

SONRAKİ HABER

MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayımlandı

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

05 Oca 2021